Pintakäsittelyjen lumoava maailma

Pintakäsittelyjen maailma, tuo ihana paikka jossa saa kehittää itseään, oppia jatkuvasti uutta sekä inspiroitua milloin mistäkin. Puuhuonekalujen parissa puuhatessa pintaan voi kehittää vaikka minkälaisen tyylin; läpikuultava, täysin peittävä, jotain siltä väliltä tai ei sinnepäinkään?

Tiesitkö että esim. erilaisille antiikkikäsittelyille on mielettömän paljon eri tapoja sekä tyylejä. Kulutuksia voidaan tehdä vahalla, maitomaaleilla, pellavaöljymaaleilla, mööpeli voidaan patinoida eri menetelmin. Kokosin siis erilaisista menetelmistä pieniä tietoiskuja yhteen :)


Vaha ja pellavaöljymaali

Vahalla ja pellavaöljymaalein tehdyt antiikkikulutukset ovat yleensä melko hillittyjä ja suurien pintojen avaamisia vältetään. Ilmeeltään saadaan pientä raffiutta pintaan mutta kuitenkin yleisilmeeltään pinta on siisti.

Vahakulutuksissa käytämme mm. Osmo Colorin-puuvahoja joilla saa hyvin monenlaisia toteutuksia aikaan. Lopputulokseen sekä toteutukseen vaikuttavat puulaji, pintakäsittelyaineen sävy sekä tietenkin kaikkein eniten toivottu lopputulos :)

Kevyet antiikkikulutukset on tehty levittämällä tumma väri alle 
ja luonnonvalkoinen vaha jota on kulutettu nurkista ja reunoista.

Vaaleiden vahojen kanssa työskenneltäessä alle levitetään usein ensin tumma väri jolloin saadaan kaunista kontrastia. Tumma väri saadaan esim etikkapetsistä, spriipetsistä tai vesipetsistä. Vahan kanssa tehtyjen kulutusten isot pinnat kuten kansi ja kyljet ovat tasavärisiä, vahan avulla tehdyt antiikkikulutukset ovat siis loistavia hänelle, joka kaipaa hieman elävyyttä :)

 Antiikkikulutukset voivat olla hillittyjä kuten tässä kaunottaressa. 
Alle on levitetty perinteinen etikkapetsi ja valkoinen vaha päälle.

Värin ollessa tumma alta kulutetaan vaaleaa puuta esille ja pintaan 
pyyhkäistään vaha suojaamaan kulutettuja kohtia. 


Maitomaali

Maitomaalilla tehdään yleensä rajumpia ja isompia kulutuksia, toki myös pienet ja sievät kulutukset onnistuvat mainiosti. Kulutukset voivat olla yhdellä tai monella värillä tehtyjä,vain mielikuvitus on rajana!

Maitomaalille ominaiset kulutukset onnistuvat näppärästi kun levitetään pellavaöljyvahaa kohtiin joissa ei haluta maalin pysyvän. Väriä ja vahaa levitetään vuoronperään kunnes saavutetaan haluttu lopputulos ja lopuksi pinta sivellään kauttaaltaan keitetyn pellavaöljyn ja tärpätin seoksella jolloin maitomaali saa lopullisen sävynsä. Kun öljy-tärpättiseos on levitetty, hangataan teräsvillalla kohdat joissa on vahaa jolloin saadaan esille kerroksittain eri värejä ja pintoja. Lopuksi pinta on hyvä pyyhkäistä kuivalla kankaalla läpi ja levittää haluamansa suoja, esim. vaha tai lakka. Maitomaali itsessään on melko huokoinen aine joten suuren työn jälkeen on pinta hyvä suojata niin se säilyy hyvänä pitkään :)


Uskalla valita jotain erikoista! Tämän upean käsittelyn pääväreinä 
toimi tummanruskea, hennon sininen ja poltettu oranssi.

Etikkapetsillä tummennettu puu, kustavilaisharmaa maitomaali ja ripaus rakkautta aikaansaivat tämän piironkikaunottaren.

 Piirongin kansi rikottiin tahallisesti epätasaiseksi ja kulutukset saivat olla suuria ja näyttäviä.


Patinointi

Pinnassa saisi olla jotain mutta ei kuitenkaan kulutettua pintaa? Fiilistä että huonekalu on ollut paikallaan vuosikymmeniä ja nähnyt yhtä sun toista, kuitenkin siisti pinta toiveissa mutta ajan tuomaa luonnetta saisi olla. Mööpelin patinointi voisi olla paikallaan. Patinahan on ajan tuomaa likaa, rasvaa ja pölyä, mutta tästäkin huolimatta se on kaunista ja toteutettavissa uuteen pintaan näppärästi. Parhaiten patinointi tulee edukseen koloissa ja urissa, kohdissa mihin rätti ei ihan aina ole yltänyt ;)

Patinoinnin avulla on korostettu uria ja syvennyksiä, pinta on muuten maalattu peittäväksi ja tasaiseksi pellavaöljymaalein.
Patinoinnin voi tehdä pellavaöljymaalin, Osmo Colorin vahan tai esim kuivapigmentin avulla. Perusperiaate patinoinnissa on että levitetään patina pinnalle, annetaan olla hetken aikaa ja pyyhitään lähes kaikki pois.


Patinointi voidaan suorittaa myös viimeisenä silauksena kulutetulle mööpelille pehmentämään rajoja ja tuomaan lisää antiikkista fiilistä :)


Patinointi kuivapigmentin avulla. Ennen kuivapigmentin levittämistä 
on hyvä sivellä pintaan öljyä jotta pigmentti tarttuu paremmin.
 


JUVI:sta saat myös käsittelyaineet projekteihin 
ja hyvät ohjeet haaveiden toteuttamiseen :) 


Katso myös vinkit ja niksit: maalausvideot


 
Osta nettikaupastamme:
 
 
 
 
tämän kirjoitti: Marjo
 

Kommentit

Suositut tekstit