Perinteinen pellavaöljymaali

Tehtaanmyymälöistämme löytää täyspuisten huonekalujemme lisäksi myös perinteiseen pintakäsittelyyn laadukkaita ruotsalaisia Ottossonin pellavaöljymaaleja.



























Pellavaöljymaali sisältää keitettyä kylmäpuristettua pellavaöljyä sekä puhtaita luonnon pigmenttejä.
Maali ei sisällä täyteaineita, liuottimia eikä muovia. Pigmenttipitoisuus on suuri maaleissa ja tämän huomaa
esim. eri purkkien painossa loistavasti sillä pigmentit ovat eripainoisia. Maali tarttuu hyvin lähes kaikkiin pintoihin ja se peittää hyvin suuren pigmenttipitoisuuden ansiosta.


Ottossonin pellavaöljymaalista löytyy monta kaunista sävyä valmiiksi sekoitettuna ja sävyjä voi sekoittaa keskenään niin paljon kuin haluaa. Myös oman NCS-koodin mukaan on mahdollista tilata maaleja.




Mitä on hyvä tietää pellavaöljymaalatessa?

Pellavaöljymaalilla maalatessa tärkeintä on maalata ohut kerros kerrallaan ja antaa kerrosten kuivua kunnolla. Maali tulee sekoittaa hyvin nostelemalla kunnolla pigmentit pohjasta lähtien sillä öljy on pinnassa. Purkin ravistelu ei siis riitä.

Valkoinen pellavaöljymaali ilman sekoitusta, öljy on noussut pinnalle

Pellavaöljymaalauksessa, kuten muussakin pintakäsittelyssä oikeat työvälineet helpottavat työskentelyä valtavan paljon :) Siveltimen on hyvä olla melko jäykkää luonnonharjasta jotta maalin saa hierrettyä pintaan hyvin. Esim. rengassivellin on mainio työväline pellavaöljymaalauksessa sillä sivellin "varaa" sisäänsä maalia ja sivellintä ei tarvitse olla jatkuvasti kastamassa maalipurkkiin. Rengassiveltimessä on harjaksen tyvessä naru joka mahdollistaa sen että kuluneita harjaksia voi leikata siveltimen päästä ja päästää narua muutaman kierroksen jotta siveltimen oikea jäykkyys säilyy. Sivellin kestää siis vuosia hyvänä jos vain sen pesee käytön jälkeen oikein :) Rengassiveltimen lisäksi jäykkä luonnonharjaksesta tehty yleissivelin sopii mainiosti pellavaöljymaalin levitykseen.





Mihin pellavaöljymaali sopii?

Pellavaöljymaalilla voi maalata lähes mitä vain, sen tarttumiskyky on erittäin hyvä. Pellavaöljymaali on loistava valinta talonmaalauksessa sillä maalipinta antaa rakenteen hengittää ja näin ollen kosteus ei pääse tiivistymään rakenteisiin. Pellavaöljymaali kuluu liituuntumalla eli se ei lähde lohkeilemaan paloina pois ja tämä helpottaa myös tulevaisuudessa huoltomaalausta. Pellavaöljymaali patinoituu myös kauniisti ajan saatossa ja esim. huonekaluissa aika tekee mööpelistä aina vaan paremman ja kauniimman. Toki kärsimättömille on olemassa myös patinointitekniikoita joilla saadaan äkkiä kaappiin vuosia lisää ulkonäöllisesti :)

Pellavaöljymaalaaminen käytännössä on ihanan helppoa puuhaa, kunhan muistaa muutamat niksit. Tärkein näistä on ohuen maalikerroksen siveleminen. Liian paksu maalikerros aikaansaa sen, että maalipinta kuivuu päältä ja sisälle jää nahkeaa maalikalvoa joka ei kuivu ollenkaan ja maali rypistyy. Maalia saa hieroa pintaan kunnolla ja maali kuivuu melko hitaasti joten maalarin ei tarvitse olla hevosen selässä vaan työjälkeä ehtii katoa rauhassa. 

Pellavaöljymaalilla maalatessa sisällä maaliin voi lisätä kuiviketta, tärpättiä sekä keitettyä pellavaöljyä halutessaan.  Tärpätti ja keitetty pellavaöljy helpottavat maalin levitystä alustaan ja kuivike edesauttaa maalin kuivumista.


 Sisämaalausksessa balsamitärpätti ja kuivike helpottavat sivelyä. Maalia voi myös ohentaa keitetyllä pellavaöljyllä.

Maalia voi myös tarkoituksellisesti ohentaa voimakkaasti keitetyllä pellavaöljyllä jos tavoitteena on saada erilaisia lasyyrimaisia tekniikoita aikaiseksi.

Maalarimestarimme Kalle taitaa monet eri tekniikkojen reseptit ja hänen kädenjälkeä löytyy mm. instagramissa @kallevikkula




Ulkomaalauksessa raaka pellavaöljy ja tärpätti ovat ainekset joilla maalia lähdetään ohentamaan. Raa'assa pellavaöljyssä molekyylikoko on pienempi kuin keitetyssä ja näin ollen öljy pääsee tunkeutumaan puuhun syvemmälle suojaten puun hyvin. 













Vinkkejä huonekalun käsittelyyn pellavaöljymaalilla:

Ohjeet ovat tarkoitettu erityisesti puuvalmiille huonekalulle eli pinnalle jossa ei ole ennestään pintakäsittelyä. Ennestään käsitelty pinta on hyvä puhdistaa sekä pinta on hyvä hioa rikki jotta maalin tarttuvuus on parempi. Aiemmin käsitellylle pinnalle on hyvä tehdä kokeilu huomaamattomaan paikkaan jotta näkee miten maali tarttuu. Pinta on myös hyvä pohjustaa Ottossonin pohjamaalilla ennen varsinaista pintamaalia. Pohjamaali edesauttaa maalin tarttumista.

Puuvalmiin huonekalun maalaus:


Ennen maalausta on hyvä suorittaa pohjatyöt huolellisesti, mm. hiominen ja kittaus. Puuvalmiin pinnan voi vesihoitaa ennen maalaustyötä. Vesihoito tarkoittaa pinnan kevyesti kostuttamista vedellä (ei siis kastelemista). Vesi pääsee täyttämään puun solukon ja naarmut, painaumat yms. nousevat ylös. Pinnan kuivuttua hio pinta n. 120 karkeusasteen paperilla. Vesihoito kannattaa tehdä aina kokonaan pinnalle eikä kastella vain pieniä läiskiä.

Peittävä ja puolikiiltävä lopputulos: 

       1.  Levitä sellakkaa 1-2 kertaa oksanpaikkoihin ja pihkakohtiin. Tämä on tarpeen ainoastaan havupuuta (esim. mänty ja kuusi) maalattaessa. Anna sellakan kuivua 30 minuuttia.

          2. Lisää maaliin 1% Ottossonin omaa kuiviketta (=10 ml yhtä maalilitraa kohti). Tämä nopeuttaa maalin kuivumista.

          3. Kaada toiseen astiaan sen verran maalia kuin tarvitaan yhteen sivelykertaan. Muista että koska puu imee aluksi runsaammin maalia, ensimmäiseen sivelyyn kuluu hieman enemmän maalia kuin seuraaviin. Ohenna ensin siveltävä maalierä 15 % balsamitärpätillä tai muulla puutärpätillä (esim. maaöljypohjainen mineraalitärpätti saattaa joskus aiheuttaa erilaisia yhteensopivuusongelmia pellavaöljymaalin kanssa.) Ohentaminen helpottaa maalin sivelemistä kuivaan puupintaan. Sivele ohuesti, ja anna kuivua ainakin 24 h. Pellavaöljymaalin kuivumisaika riippuu työtilassa saatavilla olevan hapen määrästä, valosta ja lämmöstä, joten tarkkaa ja aina paikkansapitävää kuivumisaikaa on mahdoton sanoa. Maali on päällemaalattavissa kun voit painaa peukalon pintaan ja kiertää sitä ilman että maalia jää sormeen. (HUOM! Sisämaalauksessa ensimmäinen maalauskerta voidaan korvata Ottossonin valkoisella pohjamaalilla, joka on hyvän sekoittamisen jälkeen sellaisenaan käyttövalmista. Sen kuivumisominaisuudet ja hiottavuus ovat erittäin hyvät)

          4. Hio pinta 120:n karkeuden hiekkapaperilla ja halutessasi kittaa mahdolliset kolot öljykitillä. Sivele toinen kerros ohentamattomalla maalilla. Anna kuivua 1-3 vuorokautta tai kunnes maali läpäisee kohdan 3. peukalotestin.


          5. Hio kevyesti ja tarvittaessa sivele kolmas kerros ohentamattomalla maalilla samalla tavalla kuin toinen.

      Ylläolevan ohjeen lisäksi pellavaöljymaalilla maalatessa on olemassa monia tekniikoita. Autamme mielellämme ja annamme vinkit eri käsittelyihin.
      
    
      Puuartesaanimme Jesse opasti 
    Antiikki&Design-lehden 
      kanssa yhteistyössä tehdyssä maalauskoulussa pellavaöljymaalauksen saloihin.




      Kiinnostaisiko Sinua myös oppia lisää pellavaöljymaalauksesta ja maitomaalauksesta? Voit jättää yhteystietosi meille ja ilmoitamme kuin uusi maalauskoulu lähestyy niin pääset ilmoittautumaan mukaan. Ilmoituspyynnön voi lähettää osoitteeseen

juviposti@juvi.fi






Maahantuomme myös mm. maitomaaleja ja muita laadukkaita käsittelyaineita: 
Pintakäsittelyaineet

Katso miltä huonekalumme näyttävät eri väreissä:
Huonekalut väreissä

Kurkkaa myös:
Pintakäsittelyn ohjevideot



Kommentit

Suositut tekstit