Huonekalu kuultosävyyn?


Joskus kun maalasin ulkona JUVI®:n tervaleppäistä kulmakaappia englanninpunaiseksi, ohikävellyt herra pysähtyi puuhaani ihmettelemään ja kysäisi: "Miksi peittää noin kaunis puu maalin alle?"  Niinpä. Tätä jäin pohtimaan.

Omassa sisustusessani pidän vaaleudesta ja useat huonekalut on maalattu peittäviksi, mutta silti pidän kiinni siitä että interiööristäni löytyy myös kuultavia puunsävyjä, jotka tuovat "lämpöä" sisustukseen ja sitä jotain tiettyä aitoutta. Haluan että huonekaluistani voidaan havaita että ne ovat täyttä puuta, ei levykalusteita. Siksi päätinkin koota tähän muutamia kuvia kuultokäsitellyistä JUVI® -huonekaluista.
Puuvalmis vaalea tervaleppä petsataan tummaksi.
Huomaa, kuinka kauniisti "loimut" korostuvat
petsatulla pinnalla.

Kirjoituspöytä (135x60 cm) petsattuna vesipetsillä ruusupuun sävyyn.Pääosa JUVI® -huonekaluista ovat tervaleppää. Tervaleppä on kaunis, punertava lehtipuu. Kun se käsitellään värittömällä/kirkkaalla öljyllä tai vahalla tervalepän lämmin ominaissävy nousee esille. Jos tervaleppä halutaan pitää vaaleana, raakapuun värisenä, on oikea pintakäsittely vaha, jossa on tilkka valkoista pigmenttiä mukana (esim. Osmo Colorin läpikuultava vaha, sävy: koivu).
Kuvassa tervaleppäinen piironki on öljytty keitetyllä pellavaöljyllä. Pellavaöljy tunkeutuu syvälle puuhun ja tuo voimakkaasti esille tervalepän ominaissävyn. 2-ovinen komuutti on vahattu Osmo Colorin kirkkaalla vahalla. Näin tehtynä sävy on vaaleampi.
JUVI®:n  Apteekkarinlipasto (72x40x82 cm)
2-ovinen komuutti (85x30x90 cm)Kuultovahauksen voi toki tehdä myös muillekin sävyille, esim. valkoiselle tai harmaalle. Näin saadaan vaalea huonekalu, josta näkee että se on oikeaa puuta! :)  Kuvassa on valkoiseksi kuultovahattu vitriinikaappi. Myös esimerkiksi musta ja tumma saven väri näyttävät oikein hyvältä kuultopyyhittynä.


Valkoinen kuultopyyhintä tehtynä JUVI® -avokirjahyllykölle.Kun valitaan puuvalmis huonekalu, on värin suhteen kaikki ovet auki. Kuvassa rokokoo-sivupöytä on pintakäsitelty kauniisti siten että kansi on öljytty  ja lakattu punertavaksi ja jalat on antiikkiviimeistelty harmaalla. Muista ettei koko huonekalua tarvitse maalata samalla sävyllä vaan leikittely on sallittua! ;)

   

JUVI® vaatekaapin salmiakkikuviot on
korostettu vahaamalla ne vanhan vihreiksi.Katso myös:

Antiikkikäsittely  "Tee-se-itse"
Koristemaalaus
Leikitään väreillä!
Verona antiikkiviimeistely Tämän kirjoitti:  Elisa


Suositut tekstit