Pastellisia sisustusunelmia


Kustavilaiselle ajalle tyypillisiä värejä ovat harmaan eri sävyt. Näistä tunnetuin on nimeltään helmenharmaa, joka vaihtelee vihertävästä sinertävään ja tummasta vaaleaan maalarin käsialasta riippuen. Harmaan lisäksi myös pastellisävyt ovat suosittuja; vaalea sininen, siniharmaa, vaaleanpunainen, vihreä, vaalea keltainen, luunväri...

Taitava pastellisisustaja sekoittelee sisustuksessaan harmaan eri sävyjä. Mausteena toimivat pehmeät pastellisävyt (ehkä kolmea- neljää eri pastelliväriä). Kauniin kontrastin tähän vaaleaan sisustukseen tuovat lämpimät puun sävyt.


Alla on kuva ruokapöytäryhmästä. Lankkupöytä on käsitelty "raffisti"; mustat antiikkikulutetut jalat ja ruskea kansilevy. Kustavilaiset medaljonki-tuolit on maalattu vaalean keltaisiksi ja verhoiltu ruusukankaalla. Tässä pöytäryhmässä siro kartanotuoli kohtaa savupirttimäisen talonpoikaispöydän.
"Raffi" lankkupöytä tuo särmää siroihin
medaljonki-tuoleihin

Huonekalujen lisäksi seinien väriä on välillä hyvä pysähtyä pohtimaan. Tarvitseeko niiden olla aina valkoiset?  Jos huomaa valitsevansa valkoisia huonekaluja, voi miettiä tulisivatko ne paremmin esille, jos seinä olisi jonkin muun värinen kuin valkoinen. Vaikkapa trendikäs savenharmaa tai kartanonkeltainen? Ehkäpä rauhallinen latte? Yhtä kaikki, vaaleat huonekalut pompsahtavat niin kauniisti esille seinästä, joka on edes aavistuksen tummempi kuin huonekalu. Sama pätee tummiin väreihin; tumma senkki tulee kauniisti esille seinältä, joka on muun värinen kuin itse kaluste.
 Viereisessä kuvassa on vaaleanpunainen makuuhuone. Tässä tilassa seinien väri valittiin viimeisenä kun kaikki muut värit oli jo päätetty. Suosittelen seinän värin valitsemista sisustuksissa vasta viimeiseksi. Näin saadaan harmoninen kokonaisuus ja seinän väri sitoo sisustuksen yhteen. Pastelliselle seinälle sopivat vanhanvihreä sängynpääty ja baldakiini sekä savunsiniset yöpöydät. Huomaa, kuinka valkoinen verhokangas tulee kauniisti esille vaaleanpunaiselta seinältä. Samaa tunnelmaa ei saavuteta, jos taustaseinä on valkoinen. Puhumattakaan siitä, jos huonekalutkin olisivat valkoiset.
  JUVIn 2-ovi komuutti on maalattu valkoiseksi ja se eroittuu edukseen tiilenpunaiselta seinältä.


Vaaleanpunaiseksi vahattu Tornikaappi
sinisellä seinällä
Savunsiniseksi vahattu sivupöytä  (80x27 cm).
Savunsininen on tyypillinen vanhan ajan sävy. Savunsinisen värin pystyy sekoittamaan esim. Osmo Colorin vahoilla mustasta ja valkoisesta. Sävyn tummuutta pystyy säätelemään värien sekoitussuhteella. Perussääntö on että paljon valkoista ja vähän mustaa.

Vaaleanpunainen
kokovartalopeili
(50x190 cm)


 
Pikkupiironki (50x35x70 cm)
on antiikkikäsitelty mintunvihreäksi


Vaaleanpunaiseksi maalatussa makuuhuoneessa on ikkunanpuitteet, sängynpääty, vaatekaapit ja yöpöytinä toimivat lehtilaudat värjätty kustavilaisiksi harmaiksi. Vaaleanpunaisen ja harmaan liitto on varsin arvokas, ei ollenkaan niin lastenhuonemainen kuin valkoisen ja vaaleanpunaisen yhdistelmä voisi olla. Väreinä Allbäckin Linus-seinämaali persikkaroosa ja pellavaöljymaali hopeanharmaa. Puunsävyinen lankkulattia tuo lämpöä sisustukseen.

Ruokapöytä ja Talonpoikaisbiedermeier- tuolit on maalattu pellavansinisiksi. Siron lisämausteen tuo jasmiininkukka-aiheiset koristemaalaukset tuoleissa.Vaaleankeltainen medaljonki-tuoli on verhoiltu
vaaleanvihreällä ruusukankaallaVaaleanvihreälle seinälle on sijoitettu vaaleanharmaat
varhaisrokokoo -tuolit ja 2-ovi komuutti,
joka tässä toimii myös TV-kaappina
Tämän kirjoitti:  Elisa

Kommentit

Suositut tekstit