Antiikkikäsittely "Tee-se-itse"

 Oletko etsinyt antiikkikaupoista sopivan kokoista piironkia tai pöytää antiikkihuonekalujesi kaveriksi? Ei huolta, JUVIn puuvalmiista huonekaluista saa pintakäsittelemällä juuri oikean ilmeisen ja värisen mööpelin vanhan huonekalusi rinnalle.  Valikoima on valtava.
 
Tai mikä vangitseekaan katsetta kauniimmin kuin moderiin sisustukseen sijoitettu yksittäinen antiikkikäsitelty huonekalu esim. rokokoo-vitriini?
Tässä ohjeet helppoon tee-se-itse -antiikkikäsittelyyn. Toki pintakäsittelyn voi myös teettää ammattimaalarilla.

Tarvikkeet:

Liberon kuultomaali (jokin tumma sävy)
Osmo Color Peittävä vaha
Pari vaahtomuovisivellintä
Hiomatyyny (n. 180 karkeus) tai hiekkapaperia
(Puukko)Vaahtomuovisivellin


Ennen:                                                                        Jälkeen:

Lamppupöytä, 37x37x75 cm


Esikäsittely
Esikäsittelyn voi hyvin jättää väliin, jos haluaa huonekalusta aidosti antiikkisen näköisen.

1) Mahdolliset puun elämisestä johtuvat halkeamat täytetään puukitillä ja hiotaan
2) Pienet painaumat nostetaan vedellä (tippa vettä painaumaan, annetaan kuivua/ imeytyä ja hiotaan huolellisesti). Tämä toimii ainoastaan pintakäsittelemättömällä puupinnalla.

Antiikkikäsittely

1) Kaikki pinnat hiotaan kevyesti puun syyn suuntaisesti (hiomakarkeus 180 tai hienompi)
    Tämän tarkoitus on poistaa lika ja avata hiukan puuta ottamaan vastaan pintakäsittelyaine.

Kevyt hionta  

2) Pölyt poistetaan kuivalla rätillä. Älä kastele/ kostuta pintaa!
3) Levitetään siveltimellä Liberon kuultomaalia (esim. Tumma tammi) niihin kohtiin, joita aiotaan kuluttaa. Ei siis ole tarpeen käsitellä tummalla koko huonekalua. Annetaan kuivua 1-2 tuntia riippuen kuultomaalista.
4) Levitetään Osmo Color Peittävä vaha vaahtomuovi- tai tavallisella siveltimellä. Vinkki: Kannattaa vahata ensin poikkisyin ja heti perään (vahan vielä ollessa märkää) puun syiden suuntaisesti. Näin saadaan vähemmillä käsittelykerroilla peittävämpi lopputulos. Annetaan kuivua 12-24 tuntia.

Kun kuultomaali on kuivunut, aloitetaan peittävän vahan levittäminen


Vaahtomuovisiveltimen pää on kapeneva, joten sillä pääsee hyvin käsiksi vaikkapa jalkojen urituksiin5) Välihionta; Pinta on käsittelyn jälkeen karhean tuntuinen, koska puun syyt nousevat pystyyn, kun pintakäsittelyaine kastelee puun.  Tämä tasoitetaan kevyellä hionnalla (hiontakarkeus 180 tai hienompi)
6) Toistetaan kohtia 4) ja 5) kunnes peittävyys- ja pinnan sileysaste ovat sopivat. On parempi levittää useampi ohut kuin yksi paksu kerros vahaa.

Välihionta


7) Kulutetaan huonekalun reunat ja nurkat halutuista kohdista hiekkapaperilla ja/tai puukon hamarapuolella eli tylsällä puolella rapsuttamalla.
Antiikkikulutukset tehdään kulmiin ja reunoihin


8) Tehdään viimeistelyhionta (hiomakarkeus 240 tai hienompi). Lopuksi pyyhitään pölyt pois kostealla rätillä.

9) Mikäli halutaan myös patinoida huonekalu, sekoitetaan patinaneste Osmo Color Läpikuultavasta vahasta (esim. Mänty 3123) ja tärpätistä (noin 1 osa vahaa ja 8 osaa tärpättiä). Patina levitetään nukkaamattomalla puuvillarätillä yhteen pintaan kerrallaan. Patinan annetaan olla pinnassa noin minuutin ajan, jonka jälkeen pyyhitään puhtaalla puuvillarätillä suurin osa pois. Pintaan jätetään haluttu määrä väriä (pääasiassa uriin ja syvennyksiin).Tässä vielä muutamia kuvia antiikkikulutetuista huonekauluista:

Kaappi, lev. 100 x syv. 40 x kork. 125 cm


Antiikkikulutukset voivat olla kevyet tai rajut omasta mausta riippuenSarjapöytäPuffettikaappi


Eleonoora-sänkyKatso myös JUVIn pintakäsittely opasvideot:
Tämän kirjoitti:  Kalle ja ElisaSuositut tekstit