Värin valitseminen

Oikean värin valinta pintakäsittelemättömään huonekaluun saattaa tuntua vaikealta. Herkullisten muotivärien käyttäminen voi olla houkuttelevaa, mutta pidemmän päälle sisustamisessa kannattaa noudattaa vain omia värimieltymyksiään. Huonekalun tyylillisesti oikeaoppiset värit tai viimeisimmän trendin mukainen violetti ei välttämättä sovi sinun värimaailmaasi eikä sisustuksesi tyyliin. Sisustuspuolelle yritetään kovasti tuoda vaatepuolelta sesonkivärejä ja koetetaan saada ihmisiä vaihtamaan sohvaa nopealla syklillä, jotta kauppa saadaan käymään. JUVIn kestävän kehityksen arvoihin tällainen kausisisustaminen ei sovi, vaan pyrimme asiakkaidemme kanssa luomaan sisustuskokonaisuuksia, jotka toimisivat eri elämän tilanteissa ja olisivat niin kestäviä, että seuraavatkin sukupolvet saisivat niistä nauttia. Toisaalta siinä missä yksi haluaa kotiinsa harmonisia värimaailmoja,
tykkää toinen kontrasteista ja kolmas haluaa asua Huvikumpu-tyyliin väritetyssä kodissa. Tässä haluamme kuunnella asiakasta ja olla mukana toteuttamassa juuri sitä kokonaisuutta, jonka sinä kotiisi valitset. Rohkaisemme sisustamaan väreillä, joista itse pidät. Vaikka pidät sinisestä ei kaikkea varmaankaan ole järkevää maalata siniseksi. Yksittäinen väriläiskä voi olla vaikkapa kirkkaalla sinisellä maalattu vitriinikaappi vaikka muu sisustus olisikin harmoonisesti väritetty vaalean ja beigen sävyillä.


Vitriinikokonaisuus, lev. 165 x syv. 48 x kork. 213 cm
vahattu vaaleansiniseksi, sisäosat ovat kermansävyisetPunaiseksi vahattu piironki,
 lev. 70 x syv. 45 x kork. 110 cm


Vanhan sinisiksi värjätyt kustavilaiset Druvan-tuolit ja piironki 


Sisustuksen ajattomuus myös värityksen suhteen on monen toive. Toisaalta innokas sisustaja pääsee uudistamaan kotiin tiheästikin, koska puuhuonekalu on helppo maalata uudestaan kun tietää millä se on aikaisemmin käsitelty. Vaaleaa puun sävyä on helppo tummentaa tai kuultavasta maalata peittävä. Täyspuisesta huonekalusta voi aina hioa kokonaan vanhan värin pois.
Kirjakaappielementit on nostettu seinälle.
Laskutasona toimii 4-ovi komuutti

Kuultava vai peittävä
Täyspuukalustetta hankittaessa moni haluaa, että pintakäsittelynkin jälkeen näkee, että kaluste on puuta. Läpikuultavat vahat, petsit ja maalit jättävät puun syykuvion ja muut yksityiskohdat näkyviin. Peittävät värit taas piilottavat puussa olevat värierot ja oksankohdat. Esimerkiksi Osmo Colorin peittävätkin vahat tai maitomaalit jättävät puun syyn aina hiukan kuultamaan, jolloin ei tule "muovitetun" näköistä pintaa vaan näkee, että kaluste on puuta.

Tummemmat värit peittävät yleensä nopeammin kuin vaaleat. Siinä missä mustalla maalilla saa peittävää yhdelläkin maalauskerralla saattaa puhdas valkoinen vaatia neljästä viiteen käsittelykertaa. Peittävällä maalatessa kannattaa myös miettiä minkälaisen lopputuloksen haluaa. Perinteisillä pellavaöljymaaleilla pintaan saadaan pintaan jäämään siveltimenvedon jälki, jolloin lopputulos on vanhanoloinen. Modernilla kalustemaalilla voidaan siveltimelläkin aikaan saada jopa ruiskutetun maalipinnan näköä, mutta tällöin puun tuntu ja käsityönjälki menetetään.


Tumma vai vaalea
Sama huonekalu mahonginvärisenä on aivan eri näköinen kuin vaikkapa helmenharmaana. Taitavasti yhdistettynä tummat ja vaaleat huonekalut luovat kotiin mielenkiintoisia kontrasteja, kun taas tummat puunsävyt tuovat kalusteisiin arvokkuutta. Tummat värit ovat jonkun mielestä hallitsevia ja saattavat tehdä kalusteesta massiivisemman oloisen kuin vaaleat. Tummia värejä valittaessa on hyvä ottaa huomioon, että tummassa pinnassa esim. pöly näkyy herkemmin kuin vaalealla pinnalla.


Iso pottakaappi (40x40x75 cm) vahattuna valkoisella ja sama pottakaappi tummaksi petsattuna 

Mahongin sävyyn petsatut Kuningatar Anna-tuolit ja valkoiseksi vahattu ovaalipöytä


Vaalea tai valkoinen väri on monen valinta omaan kodin huonekaluihin. Vaaleaksi maalattu huonekalu tulle kauniisti esiin värilliseltä tai tapetoidulta seinältä. Useiden eri valkoisten yhdistäminen saattaa joskus olla haastavaa. Valkoinen piironki maalarinvalkoisella seinällä on aika valju. Vaaleita sävyjä valitessa harmaan eri sävyt ovat turvallisia valintoja. Erilaisia harmaita löytyy paljon ja jokaiseen kotiin löytyy oma, oikea harmaan sävy.

Jugend-puffetkaappi ja Jugend-tuolit


Kiiltävä vai himmeä
Eri pintakäsittelyaineilla ja -välineillä tehdään erilaisia kiiltoasteita huonekaluihin. Useaan kertaan öljyämällä voidaan saada melko kiiltävä lopputulos ja esimerkiksi hiomalla voidaan pinnan kiilto himmentää. Vahalla saadaan kaunis silkinhimmeä pinta, pellavaöljymaali on usein ensin kiiltävämpi, mutta kiilto häviää ajan kuluessa. Kiiltävyys vaikuttaa myös pölyn näkymiseen; kiiltävällä lakatulla pinnalla pöly näkyy heti, kun taas silkinhimmeä vahapinta on laiskemmalle siivoajalle helpompi valinta.


Yksi- vai monivärinen
Puuvalmiista huonekalusta voidaan tehdä minkä värinen tahansa. Useampien värien yhdisteleminen korostaan huonekalun yksilöllisyyttä ja avaa mahdollisuudet sisustuksen eri värien yhdistelyyn.
Puuovisten kaappien sisäosien käsittelyyn suosittelemme usein sellakkaa. Vaikkakin huonekalun kaikki näkyvät osat olisi maalattu peittävällä maalilla, näkyy täyspuu ovet avattaessa. Sellakka kuivuu nopeasti eikä jää haisemaan pahalta kaapin sisäpuolelle, kuten monet maalit ja vahat saattavat tehdä. Jos haluat vahata peittävästi tai maalata kaapin myös sisäpuolelta kannattaa pintojen antaa kuivua hyvin ennen kaapin käyttöönottoa ja ovien sulkemista. Esim. Osmo Colorin puuvahojen kovettumisaika on kaksi viikkoa; tässä ajassa suurimmat hajut tuulettuvat myös kaapin sisäpuolelta pois.

Sivupöydän (135x40 cm) kansi on petsattu tummanpuun sävyyn ja
jalat ja sarja on antiikkikäsitelty siniharmaaksi
Lasiovisissa kaapeissa sisäosiin valitaan usein sama sävy kuin kaapin ulkopuolella.
Koska JUVIn huonekaluja ei ruiskumaalata teollisesti linjastossa, yksilöllisiä vaihtoehtoja luonnollisesti löytyy paljon. Lasivitriinissä esim. sellakka tai joku toinen värisävy kuin itse huonekalu on tuo kaapissa sisällä olevat asiat hauskasti esille. Puupeiliovissa voidaan eriväreillä leikitellä tai tehdä vaikka koristemaalauksia vapaalla kädellä tai sabluunalla. Vain mielikuvitus on rajana.


 
Vitriinin (65x32x205 cm)
sisäosat on sellakattu.
Näin valkoiset ruutulistat tulevat
kauniisti esille 

  
Keittiötikkaaseen on tehty tulppaani koristemaalauksia
JUVI – värin päätät sinä!


Tämän kirjoitti:  Aino-Maria

Suositut tekstit