Lypsyjakkaran maalailua

Näin pintakäsittelemätön lypsyjakkara vaihtaa väriä...

Puuvalmis lypsyjakkara (37x22x22 cm)
 Puuvalmiista tervaleppäisestä jakkarasta lähdettiin liikkeelle. Ensimmäisenä tehdään kevyt hionta, jonka tarkoituksena on puhdistaa pintaa ja avata puun syitä. Hiontaan käy hiomatyyny tai tavallinen hiekkapaperi (karkeus n. 180)Hiontapölyt poistetaan harjalla
 Maalina käytettiin Allbäckin perinteistä pellavaöljymaalia. Maalia voi levittää suoraan puupinnalle tai puun voi ensin esimerkiksi kyllästää pellavaöljyllä tai levittää pohjalle perinteisen sellakan. Pellavaöjyn tai sellakan levittäminen ennen maalaamista, auttaa ehkäisemään kiiltoaste-erojen syntymistä pellavaöljymaalin kuivuttua.


Sellakkaa, Sokevan-sivellin ja hiomatyyny
Tervaleppä muuttuu kauniin punertavaksi, kun siihen levittää
sellakan tai minkä vain muun kirkkaan käsittelyaineen
(pellavaöly, puuvaha...)
Sellakka kuivuu n. puolessa tunnissa. Tämän jälkeen puun pinta tuntuu karhealta (sellakan liuotin nostaa puunsyyt pystyyn). Tehdään taas kevyt hionta, jotta pinta saadaan sileäksi. Jos pinta öljytään liuotteettomalla pellavaöljyllä, se ei kaipaa tässä välissä hiontaa.

Allbäck pellavaöljymaali
Sävyt: Englanninpunainen ja Mantelinvalkoinen

Lypsyjakkara oli tarkoitus maalata pastelliseksi vaaleanpunaiseksi. Haluttua sävyä ei suoraan Allbäckin maaleista löytynyt, joten se sekoitettiin Englanninpunaisesta ja Mantelinvalkoisesta.
Koska pellavaöljymaalin pigmenttiosuus on suuri, on erittäin tärkeää sekoittaa maali huolellisesti, jotta pohjalle painunut pigmentti sekoittuu maaliin. Maalaus on hyvä aloittaa jakkaran nurjalta puolelta
Valmis vaaleanpunainen lypsyjakkara.
Helppoa kuin mikä!

Pellavaöljymaali on erittäin riittoisaa. Allbäckin pellavaöljymaalin kuivatilavuus on 100% (vrt. lateksimaalien noin 30%, alkydimaalien noin 50%). Tämä tarkoittaa, että pellavaöljymaalista ei kuivumisen aikana häviä mitään pois (muista maaleista haihtuu työtilan ilmaan kuivumisen aikana 50-70 % kemikaaleja, liuottimia ja vettä).

Pellavaöljymaali kuivuu hapettumalla, ei haihduttamalla liuottimia ja kemikaaleja kuten muut maalit. Tämän vuoksi on tärkeää maalata ohuesti, sillä liian paksu maalikerros kuivuu ensin pinnalta, ja sisäpuoli jää märäksi.

Kommentit

Suositut tekstit