Telkkarin paikka


Televisio, telkkari, telkku, töllötin - tuo jokaisen olohuoneen peruskaluste; alttari, jonka ympärille olohuoneen huonekalut kootaan. On littania taulutelkkareita jalustalla tai seinään kiinnitettynä, taustavalollista led-TV:tä, kuvaputkitelkkareita, projektiota, kotiteatteria ja sitä kummallisimpia virityksiä, mitä tuo lähin hifiliike nyt sattuu hyllyihinsä tilaamaan. Sitten on makuuhuoneen telkkari, lasten pleikkaritelkkari, telkkari keittiössä ja ainakin yksi mökillä. Ilmankaan ei voi elää, mutta harvassa on se sisustus, johon tuon joka kodin viihdekeskuksen saa harmonisesti sopimaan.


Itse television esteettisyys jakaa rankasti mielipiteitä. Isäntä usein haluaa kaupasta suurimman ja hifeimmän television, hienomman kuin se, jonka Jari osti viime kuussa ja ainakin suuremman. Emäntä koittaa ehdottaa sitä pienempää ja vähemmän rumaa, mutta jostain syystä seuraavassa käänteessä pienehkön olohuoneen nurkassa möllöttää se 48 tuumainen ambilightti. Tässä puhuu kokemuksen syvä rintaääni.




Hetken hifihuumassa se uusin uutuus miellyttää silmää keskellä olohuonetta, mutta kun työkaveri hankkii siitä sen suuremman ja uudemman version niin oma vanha alkaa jo harmittaa. Katsoi noita hifilaitteita oikeastaan miltä kantilta tahansa, eivät ne ole kauniita. Ah, niitä onnellisia, joilla on telkkarihuone, mutta meillä tavallisilla tallaajilla ei neliöt siihen riitä ja televisio on olohuoneen pakollinen paha. Television koonkin takia se on pakko sijoittaa asunnon suurimpaan huoneeseen, jotta katseluetäisyys on järkevä eikä päätä tarvitsisi liikutella kun lukee tekstityksiä.



Iso televisio ja sen oheislaitteet, kuten tallentava digiboxi, video-dvd -soitin, kotiteatteri subwoofereineen ja kaiuttimineen sekä kaukosäätimet kaipaavat sisustukseen istuvia huonekaluja ympärilleen. Kauniita huonekaluja, joiden päälle tai sisälle näitä saa järjellisesti säilöttyä. Huonekaluja, jotka oikeasti sopivat sisustukseen ja tuovat hyvää mieltä sen liian suuren, eilen uuden ja tänään jo vanhentuneen mallisen television aiheuttaman pahan mielen tilalle.




Mehän emme Juvissa voi tietää, mitä tavaraa muut huonekaluliikkeet myyvät, mutta meillä erilaiset telkkaritasot ja TV-kaapit ovat olleet jo yli vuosikymmenen kysyttyjä ja haluttuja. Ehkä menestyksen syy on se, että pidämme koko ajan silmät ja korvat auki ja kuulostelemme asiakkaiden tarpeita. Televisioiden mukana telkkaritasot ovat vähitellen kasvaneet pituutta, jopa 245 cm pitkäksi asti - ja pidempikin onnistuu ja tuotteen saa heti mukaan myymälästä. Television alle tulevia matalia tasoja on 70 cm leveästä tuonne 2,5 m:iin asti, on puuovellista, lasiovellista, avohyllykköä ja näiden erilaisia kombinaatioita.




Lapsiperheessä oheislaitteet usein halutaan pieniltä sormilta piiloon ovien taakse. Koska JUVIn tasoissa ei ole valmiiksi vetimiä ovissa suosittelemme taaperoperheiden TV-tasossa jättämään ovet ilman vetimiä, niin perheen pienimmät eivät pääse esimerkiksi työntämään legoja videoihin sisälle. Tai ainakin menee hetken aikaa kauemmin ennen kuin oven avaaminen pieneltä onnistuu ilman vedintä. Ja kun se alkaa onnistumaan voi vetimet sitten kiinnittääkin jo.


Kun taulutelevisiota proppaa seinään kiinni hetkellisesti ajattelee, ettei TV-tasoa enää tarvita - tässähän tämä roikkuu littanana seinällä kuin taulu. Mutta sitten herää siihen että telkkarista roikkuu johtoja ja sen yhteyteen liittyy ne oheislaitteet ja näille kuitenkin tarvitaan paikka. Johdotkin olisi kiva saada johonkin piiloon. Paikanhan ei välttämättä tässä tapauksessa tarvitse olla perinteinen taso, vaan laitteita voi piilottaa vaikkapa kapeaan kaappiin. Kuitenkin esteettisesti telkkari ehkä vaatii alleen jotain, vaikkapa kapean sivupöydän. Näitä JUVIsta löytyy monta mittaa: 80x35, 110x35, 160x40 muutaman luetellakseni. Pöydän jalkaa on helppo lyhentää, jos se tuntuu liian korkealta telkkarin alle ja voihan telkkarin laittaa suoraan sivupöydänkin päälle, jos se seinän rei'ittäminen tuntuu vieraalta.


Keittiössä tai makuuhuoneessa moni haluaa sijoittaa telkkarin vähän korkeammalle, jotta katsominen onnistuu ruokapöydästä tai sängystä. Monet komuutit ja piirongit sopivat kauniisti vaikkapa makuuhuoneeseen ja toimivat oivallisesti TV:n alustoina.










TV-kaappi



Esteetikko valitsee kuitenkin TV-kaapin. Huonekalun, johon telkkarin saa oikeasti kokonaan piilotettua, kun sitä ei katsella. JUVIn TV-kaappi on vuosien varrella "laihtunut" ja leventynyt telkkareiden myötä. Se on suunniteltu isolle televisiolle. Telkkarikaappiin saa TV:n lisäksi hukattua hyvän määrän muita laitteita. Ja kun kaapin ovet ovat kiinni voi keskittyä seurusteluun, eikä tarvitse tuijottaa mustaa ruutua eikä hyppiä kanavalta toiselle yrittäessään löytää vielä jonkun ohjelman, jota ehkä kiinnostuisi katsomaan.
 



TV ruokatilassa komuuttiin piilotettuna







Televisiokaappia etsiessä kannattaa pitää mielikuvitus mukana. Pienemmän television saa kauniisti piilotettua komuutin tai pienen kaapin sisälle. Mikään ei estä laittamasta isoakaan telkkaria vaikka suureen lasioviseen vitriinikaappiin ja pistämään oviin vaikka verhoja peittämään kaapin sisältöä. Lasiovinen kaappi on usein kevyemmän näköinen kuin puuovinen kaappi. Erilaisten komuuttien, kaappien ja vitriinien takaseinään on helppo tehdä reikiä johtoja ja ilmanvaihtoa varten. Ovien ollessa kiinni ei kukaan arvaa, että kaapissa on telkkari. Näin TV:n saa esimerkiksi mökillä piiloon ikkunoista kurkistelevilta marjanpoimijoilta tai vastaavasti kotona piiloon niiltä arvovierailta, joille ei halua kertoa, että meillä katsotaan ruokapöydässäkin televisiota.





JUVIsta löytyy mataliin TV-tasoihin, sivupöytiin, komuutteihin ja TV-kaappiin yhteensopivia sohvapöytiä useita eri malleja ja kokoja. Näissä on useimmiten laatikoita, jotta kaukosäätimetkin saa käden ulottuville, mutta piiloon. Niin kuin telkkaritason, sohvapöydänkin voi värjätä omaan sisustukseen sopivaksi, omaa silmää miellyttäväksi sisustuskokonaisuudeksi.


Tämän kirjoitti: Aino-Maria

Suositut tekstit