MaitomaaliMaitomaalia on käytetty jo yli 20.000 vuotta vanhoissa luolamaalauksissa, ja hiukan lähempänä nykyaikaa mm. Egyptin faaraoiden hautojen koristelussa. Se on siis osoittautunut varsin kestäväksi. Aito maitomaali tehdään sammutetusta kalkista, maidosta ja väripigmenteistä. Maito reagoi kalkin kanssa muodostaen veteen liukenemattoman mattapintaisen maalikalvon. Maitomaalilla käsitelty pinta on aina väriltään hiukan epätasainen, mikä antaa aidon antiikkimaisen vaikutelman. Tämä kuuluu maitomaalin luonteeseen. Mikäli haluat saada aikaan "teollisen näköistä" tasaista pintaa, jokin muu maali sopii siihen paremmin.
Maitomaalattu ja antiikkiviimeistelty JUVIn 4-ovi komuutti
sävy: terrakotta
JUVI:n maahantuoma (The Old Fashioned Milk Paint Companyn) sekoitusvalmis maitomaalijauhe sisältää maitoproteiinia, sammutettua kalkkia ja hyvin valoa kestäviä maaväripigmenttejä. Jauhe säilyy tiiviisti suljetussa pussissa tai avaamisen jälkeen ilmatiiviissä purkissa lähes loputtomasti. Valmis eli veteen sekoitettu maitomaali on tuoretuote, joka säilyy vain 1-2 vrk. Maalia kannattaa siis valmistaa vain sen verran kuin kulloisellakin maalauskerralla tarvitsee. Jos maalia jää yli, se kannattaa laittaa kannelliseen purkkiin ja säilyttää jääkaapissa korkeintaan 1-2 päivää.
 Maitomaali ei sisällä haihtuvia orgaanisia yhdisteitä (VOC), liuottimia tai mitään muitakaan myrkkyjä. Jopa sellaiset henkilöt, jotka yleensä ovat allergisia maalituotteille voivat olla tekemisissä maitomaalin kanssa. Maitomaali tuoksuu hennosti maidolta märkänä, kuivuttuaan se on täysin hajutonta. Huom! Märkä maitomaali on emäksistä, koska se sisältää sammutettua kalkkia. Maalin joutumista silmiin on varottava. Mikäli maalia joutuu silmiin pitää silmät huuhdella runsaalla vedellä ja käydä lääkärissä. Myös ihokosketusta märkään maaliin tulee välttää emäksisyyden vuoksi, sillä maali saattaa aiheuttaa ihoärsytystä herkkäihoisille ihmisille. Maalin kuivuessa maidon happamuus neutraloi emäksisen kalkin, joten valmis maalikalvo on PH-arvoltaan neutraali.


Sopivat käyttökohteet
 Maitomaali tarttuu erinomaisesti huokoisiin pintoihin. Sopivia maalauskohteita ovat mm. käsittelemättömät puupinnat, kipsi, betoni ja paperi. Hyvin kovia puulajeja kuten tammi, pyökki ja saarni maalattaessa on syytä lisätä Extra Bond-kiinnitysainetta maaliin. Koivu on rajatapaus, maali kiinnittyy yleensä hyvin, mutta mielenrauhan vuoksi voi olla syytä lisätä Extra Bondia koivuunkin.Extra Bondia lisäämällä maali tarttuu myös ei-huokoisiin materiaaleihin, kuten muoviin, metalleihin ja aiemmin käsiteltyihin pintoihin. Extra Bondia lisätään vain ensimmäiseen maalikerrokseen noin 1/3 valmiin maalin määrästä. Myöhemmät sivelyt tehdään pelkällä maitomaalilla.


Työvälineet
Muoviharjaksiset suhteellisen pehmeät siveltimet sopivat parhaiten maitomaalin levittämiseen. Vaahtomuovisiveltimillä syntyy tasaisempaa pintaa, ja jotkut haluavat käyttää sellaista viimeisellä maalauskerralla. Maalin telaaminen on myös mahdollista, samoin ruiskuttaminen. Herkkäihoisten kannattaa käyttää jonkinlaisia suojakäsineitä, ja suojalaseista ei varmasti ole haittaa jos epäilet roiskivasi maalia silmiin. Lisäksi tarvitaan hiekkapaperia (180-240) ja hengityssuojain hiomista varten.
Maalin sekoittaminen
Perusohje on 1 (tilavuus)osa maalijauhetta 1:een (tilavuus)osaan vettä. Ts. kahteen samanlaiseen purkkiin viiva samalle korkeudelle, toiseen jauhetta, toiseen vettä ja sitten molemmat ravistaen ja tikulla sekoittaen sekaisin keskenään (älä ravista niin paljon että maali vaahtoutuu kovasti). Suuret määrät voidaan sekoittaa ämpärissä poravispilällä. Eri väreillä on erilainen vedentarve, eli vettä saattaa joutua laittamaan hiukan enemmänkin. Maalijauhe liukenee parhaiten kädenlämpöiseen veteen. Sekoitetun maalin kannattaa antaa seistä muutaman minuutin, jotta mahdollinen vaahto pääsee asettumaan

HUOM! Maalausvalmis maitomaali ei saa muistuttaa koostumukseltaan maitoa, vaan mieluummin jotain maidon ja piimän väliltä. Maitomaalin nimi on maitomaali, koska sen sideaineena on maitoproteiini. Maalin tulee olla niin paksua, että viimeistään toinen maalauskerta antaa lähes peittävän lopputuloksen. Täysin muovimaalimaista peittävyyttä ei maitomaalilla kannata lähteä yrittämäänkään.

Veden määrää vaihtelemalla saadaan erilaisia lopputuloksia peittävän ja läpikuultavan väliltä. Jos maaliin lisätään runsaasti vettä, on lopputulos petsimäinen eli voimakkaasti läpikuultava. Suurempi vesimäärä tekee sivelystä helpompaa, eli jos sively tuntuu vaikealta, kannattaa lisätä hiukan vettä.

Kaikkia maitomaalivärejä voidaan sekoittaa keskenään, joko jauheina tai valmiiksi sekoitettuna maalina. Valkoista lisäämällä saat vaaleampaa väriä. Maalijauheeseen on myös mahdollista sekoittaa pieniä määriä kuivaa väripigmenttiä ennen kuin lisäät vettä. Muista että esim. huonekaluja maalattaessa maitomaali tarvitsee päälleen esim. öljyä, öljyvahaa tai lakkaa. Tämä jälkikäsittely syventää maalin väriä, eli tee aina koemaalaus ja suorita sille valitsemasi jälkikäsittely (ks. Pinnan suojaaminen jäljempänä) varmistuksesi oikeasta sävystä. 
 


Maitomaalattu JUVIn sivustavedettävä sohva


Maalaaminen
Ennen maalaamista tehdään tarvittavat halkeamien ja kolojen täyttämiset ja hiomiset. Hiomapöly poistetaan pinnalta esim. harjalla. Havupuupinnoilla voi olla syytä lakata oksanpaikat sellakalla. Sellakka sivellään oksanpaikkoihin noin 5-10 min. ennen maalausta, jotta se on vielä hiukan tahmeaa kun maitomaali levitetään. Tällöin maali tarttuu paremmin oksanpaikkoihin.
Maitomaalia levitetään puun syyn suuntaisesti melko runsaasti sivellen. Koska maali kuivuu erittäin nopeasti, on tärkeää sivellä tasaisesti ja korjata mahdolliset valumat heti. Ensimmäinen maalauskerta näyttää kuitenkin aina kauhealta, riippumatta siitä kuinka taitava maalari on asialla. Ei siis kannata pelästyä tässä vaiheessa; puun huokoisuusvaihteluista johtuen toiset kohdat imevät enemmän maalia kuin toiset. Toisen sivelyn jälkeen tulos on paljon siistimpi.
Maalia tulee sekoittaa maalaamisen aikana muutaman minuutin välein, sillä kalkilla ja pigmentillä on taipumus painua pohjaan. Maitomaali myös paksunee purkissa käytön aikana kun maalijauhe turpoaa, eli kannattaa pitää käsillä purkillinen puhdasta vettä ja silloin tällöin lisätä muutama ruokalusikallinen, jotta maalin viskositeetti pysyy samana.


Maitomaali kuivuu noin kahdessa tunnissa. Kun maali on kuiva, pinta hiotaan tasaiseksi ja tehdään tarvittaessa toinen sively. Toisen käsittelyn kuivuttua maalaus on yleensä valmis. Jos kuitenkin halutaan saavuttaa täydellinen peittävyys vaaleilla väreillä, voidaan pinta joutua maalaamaan vielä kerran tai kaksi. Perusperiaate on, että aina maalin kuivuttua hiotaan, myös viimeisen sivelyn jälkeen, mikäli pinta tuntuu karhealta. 
 
 

Pinnan suojaaminen
Maitomaali sellaisenaan on arka vesitäplille ja lialle. Huonekaluihin on erittäin suositeltavaa tehdä maitomaalin päälle lopullinen käsittely öljyllä, öljyvahalla tai lakalla. Huom! Suojaava pintakäsittely syventää maitomaalin väriä. Keitetty pellavaöljy on nopein ja helpoin keino saada kohtuullinen suojaava pinta ilman että maali muuttuu kiiltäväksi. Keitetty pellavaöljy (saatavilla valmiiksi keitettynä, eli sinun ei tarvitse itse keitellä) levitetään siveltimellä valmiiksi maalatulle maitomaalipinnalle runsaasti ja jätetään imeytymään noin puoleksi tunniksi. Sen jälkeen pyyhitään puhtaalla puuvillakankaalla imeytymätön öljy pois (muista varoa öljyrättien itsesyttymistä). Päivän parin päästä huonekalu on valmis käyttöön. Ruokapöytiin tai muuten kovaan käyttöön tuleviin esineisiin on syytä laittaa vielä kirkasta öljyvahaa (esim. OSMO-Color) lopuksi.Huom! Maitomaalia ei pysty poistamaan maalinpoistoaineilla, vaan ainoastaan höyläämällä tai hiomalla. Tämä osoittaa kuinka kestävästä pintakäsittelystä on kyse.


Maitomaali, sävy: Vehnä
 
 
 
 
Tämän kirjoitti:  Kalle
Katso myös:  JUVIn opasvideo maitomaalaamiseen

Asiakkaamme arvio maitomaalista: Maitomaali vanhin voitehistaMaitomaalilla saa tehtyä kauniita antiikkiviimeistelyjä. Kuvissa käsinojallinen medaljonkituoli.
Suositut tekstit