Antiikkikäsittely Tee-Se-Itse - KeittiötikasTarvikkeet:

Liberon kuultomaali (jokin tumma sävy; tässä Tumma tammi)
Osmo Color Peittävä puuvaha (tässä Luonnonvalkoinen / Silkki)
Pari vaahtomuovisivellintä
Hiomatyyny (n. 180 karkeus) tai hiekkapaperia
(Puukko)


Esikäsittely

Esikäsittelyn voi hyvin jättää väliin, jos haluaa huonekalusta aidosti antiikkisen näköisen.


1) Mahdolliset puun elämisestä johtuvat halkeamat täytetään puukitillä ja hiotaan

2) Pienet painaumat nostetaan vedellä (tippa vettä painaumaan, annetaan kuivua/ imeytyä ja hiotaan huolellisesti). Tämä toimii ainoastaan pintakäsittelemättömällä puupinnalla.Antiikkikäsittely

1) Kaikki pinnat hiotaan kevyesti puun syyn suuntaisesti (hiomakarkeus 180 tai hienompi)
Tämän tarkoitus on poistaa lika ja avata hiukan puuta ottamaan vastaan pintakäsittelyaine.


2) Pölyt poistetaan kuivalla rätillä tai harjalla. Älä kastele/ kostuta pintaa!


3) Levitetään siveltimellä Liberon kuultomaalia (esim. Tumma tammi) niihin kohtiin, joita aiotaan kuluttaa. Ei siis ole tarpeen käsitellä tummalla koko huonekalua. Annetaan kuivua 1-2 tuntia riippuen kuultomaalista. Tehdään kevyt välihionta petsatuille kohdille. Muista poistaa pölyt.4) Levitetään Osmo Color Peittävä vaha vaahtomuovi- tai tavallisella siveltimellä. Vinkki: Kannattaa vahata ensin poikkisyin ja heti perään (vahan vielä ollessa märkää) puun syiden suuntaisesti. Näin saadaan vähemmillä käsittelykerroilla peittävämpi lopputulos. Annetaan kuivua 12-24 tuntia.


 5) Välihionta; Pinta on käsittelyn jälkeen karhean tuntuinen, koska puun syyt nousevat pystyyn, kun pintakäsittelyaine kastelee puun. Tämä tasoitetaan kevyellä hionnalla (hiontakarkeus 180 tai hienompi). Muista poistaa hiomapölyt esim. harjalla.


6) Toistetaan kohtia 4) ja 5) kunnes peittävyys- ja pinnan sileysaste ovat sopivat. On parempi levittää useampi ohut kuin yksi paksu kerros vahaa.

Ensimmäisen ja toisenkin vahan levityskerran jälkeen tumma petsi kuultaa vahan alta. Kuva ensimmäisen levityskerran jälkeen.Sopiva peittävyys on saatu aikaan noin 3 levityskerran jälkeen.7) Kulutetaan huonekalun reunat ja nurkat halutuista kohdista hiekkapaperilla ja/tai puukon hamarapuolella eli tylsällä puolella rapsuttamalla.

8) Tehdään viimeistelyhionta (hiomakarkeus 240 tai hienompi). Lopuksi pyyhitään pölyt pois kostealla rätillä.
9) Mikäli halutaan myös patinoida huonekalu, sekoitetaan patinaneste Osmo Color Läpikuultavasta vahasta (esim. Mänty 3123) ja tärpätistä (noin 1 osa vahaa ja 8 osaa tärpättiä). Patina levitetään nukkaamattomalla puuvillarätillä yhteen pintaan kerrallaan. Patinan annetaan olla pinnassa noin minuutin ajan, jonka jälkeen pyyhitään puhtaalla puuvillarätillä suurin osa pois. Pintaan jätetään haluttu määrä väriä (pääasiassa uriin ja syvennyksiin).


Katso myös:  Lamppupöydän antiikkikäsittely
                      Lypsyjakkaran pellavaöljymaalaus
                      Peilin vahaus

Kurkkaa myös: Huonekalut väreissä


Tämän kirjoitti:  Kalle ja Elisa

Kommentit

Suositut tekstit