Helmenharmaa - kustavilaisajan valkoinen

Kustavilainen tornikaappi
(L. 70 x S. 45 x. K. 200 cm)

Kustavilaistyylin syntyyn 1700-luvulla vaikuttivat arkeologiset löydöt antiikin aikaisista Pompeijista ja Herculaneumista.  Laavan alta löytyneet rakennukset ja taide-esineet koristeineen sekä ornamentteineen herättivät kiinnostuksen antiikin Kreikkaa ja Roomaa kohtaan. Kuningas Kustaa III ihastui Italian matkallaan uusklassiseen tyyliin ja toi sen pohjoismaihin.

Koristeellisen rokokooajan jälkeen pohjoismaalaiset ottivat mielellään selkeälinjaisen tyylin vastaan ja suuntausta alettiin nimittää kustavilaistyyliksi kuninkaan mukaan. Suomessa tyyli levisi myös talonpoikaiskoteihin, tosin yksinkertaistetussa muodossaan.

Vitrniinikokonaisuus (L. 165 x S. 48 x K. 210 cm)
maalattu kustavilaisharmaaksi maitomaaleilla

Väri

Kustavilaishuonekaluja ei suinkaan alkujaan maalattu valkoisiksi. Ajalle tyypillisiä värejä olivat harmaan eri sävyt. Kustavilaisia harmaita nimitettiin usein helmenharmaaksi, mutta väri saattoi vaihdella vihertävästä sinertävään ja lähes valkoisesta tummaan savenväriin asiakkaan toiveista ja käytettävissä olevista väripigmenteistä riippuen. 

Erilaiset harmaat sointuvat kauniisti yhteen Suomen luonnon murretun väriskaalan kanssa, ja pohjoisen valo tuo upeasti esille harmaan eri sävyjä. Helmenharmaata voikin kutsua kustavilaisajan valkoiseksi, sillä sitä käytettiin tuolloin aikalailla yhtä paljon kuin nykysuomessa valkoista. Harmaan lisäksi myös pastellisävyt olivat  kustavilaisaikana suosittuja; vaalea sininen, vaaleanpunainen, vihreä, vaalea keltainen ja luunväri toivat keveyttä ja piristävää vaihtelua ikkunasta aukeavan maiseman kuukausia kestävään lumivalkeuteen. Punaruskeilla sävyillä on Suomessa jäljitelty ulkomailla suosittua mahonkia.


Kustavilainen Eleonoora-sänky antiikkikäsitetynä harmaansävyyn. Kuvassa  90 cm leveänä. Löytyy myös 120, 160 ja 180 cm leveänä.

Huomaa kuinka sävy taittaa vihreään.Klaffikirjoituslispasto (L. 100 x S. 48 x K. 105 cm)

Kirjoituslipasto on vahattu klaffin sisäpuolelta tummaksi. Ulkopuolen sävynä on sinertävä vaaleanharmaa.

Savenharmaaksi vahattu 4-ovi komuutti
(L. 165 x S. 43 x K. 90 cm)
Lue myös:   Kustavilainen JUVI-koti
                  Kurkistus hempeään JUVI-kotiin
                  Antiikkikäsittely "Tee-se-itse"
                  Puuvalmis huonekalu sävyyn kuin sävyyn
                  Helmenharmaa pikkutoiletti
Tämän kirjoitti:  Kalle ja Elisa

Suositut tekstit