Design JUVI FinlandKuinka monta kertaa pyörän tai pöydän voi keksiä uudestaan ja laittaa siihen jonkun designerin nimen? Joskus tuntuu, että tämän tästä törmää samanlaiseen huonekaluun, jossa kuitenkin on eri huonekaluketjuissa merkitty eri suunnittelijan nimi designeriksi.

Me JUVIssa suhtaudumme huonekalujen suunnitteluun mutkattomasti. Olemme huomanneet, että JUVI-huonekalun tunnistaa moni asiakkaamme JUVIksi vuosienkin kuluttua. Ilahduttaa, kun kuulee asiakkaalta hänen ostaneen uuden asunnon ja koska myyjä ei suostunut luopumaan siinä olleista JUVI-kalusteista, hän haluaa ostaa nyt juuri samanlaiset.

Kirjoituspöytä ja Jugend-tuoli

Mistä sen huonekalun sitten tunnistaa JUVIksi? Eräs asiakas vastasi heti, että siitä, että se on oikean huonekalun näköinen. Mietimme täällä, että mitä se oikein tarkoittaa. Pintakäsittelemätön huonekalu on tietenkin hyvin usein JUVI-huonekalu mutta mistä voi tunnistaa maalatun JUVIn, jolla kenties on jo vaikkapa 20 vuotta ikää? Tulimme siihen tulokseen että aidon JUVI:n tunnistaa ehkä siitä, että se on:
* täyspuuta (myös runko ja sivuseinät),
* Paksua puuta - ei heilu eikä hytky - (tehdastekoisissa paljon ohuempaa),
* puusepän valmiiksi kokoama,  siinä ei ole 6-koloruuveja - se on valmis
   huonekalu, ei kasa lautoja,
* yksityiskohdiltaan viimeistelty ja samat yksityiskohdat toistuvat eri tuotteissa,
* mitoitukseltaan sellainen, että se on yhdistettävissä toiseen JUVIin,
* muuntelun mestari – sama mööpeli palvelee monenmoisessa tarkoituksessa,
* sopusuhtainen ja kaunis katsella.


Piironki ja Druvan-tuolit

Kaikkien JUVIn mallien suunnittelun perustana on rakkaus vanhoihin antiikkihuonekaluihin. Vaikka huonekalujemme ideat ovat jopa 300 vuotta vanhoja ja ajan saatossa helmeksi hioutuneita suunnittelemme uudet JUVIt kuitenkin nykyajan ihmisille ja tämän päivän tarpeisiin. Huonekalun täytyy mielestämme olla iätön ja ajaton. Koska se on täyspuuta, se kestää ihmisikää kauemmin. Siksi on tärkeää että, erilaisten sisustustrendien vaihtuessa sen on pystyttävä muuntumaan aina uudeksi. Sama JUVI-piironki sopii vaikkapa kustavilaisharmaana kartanon antiikkituolin kaveriksi tai kiiltävänä mustana sinkkumiehen ateljeehuoneiston katseenvangitsijaksi.

Vaatekaappi valkoisena ja mustana

Huonekalusuunnittelussa mietimme koko ajan, miten tuotteemme voisivat olla vieläkin parempia, juuri suomalaiseen kotiin sopivia. Loistavat ideat tulevat usein asiakkailtamme, joita henkilökunta kuuntelee – suunnitteluun osallistuu koko JUVI-tiimi. Työniminä huonekaluillamme onkin usein suunnittelun kipinän antanut asiakas tai myyjä. JUVIssa on tehty Timo-naulakkoa, Lindroosin kaappia, Westerlundin tuolia, Maria kynttiläkruunua jne. Tavoitteenamme ei ole luoda kiveen hakattua mallistoa vaan tarjontamme muuttuu asiakkaiden tarpeiden muuttuessa.Uusia malleja saamme verstailta myymälään viikoittain. Mallien muuttaminen on meillä helppoa ja nopeaa – toisin kuin isoilla tehtailla, jotka tekevät valtavan sarjan samaa huonekalua. Kutakin JUVIa valmistetaan vain pieni sarja, ehkä 10 kpl ja se saadaan verstailla valmiiksi muutamassa viikossa. Seuraava erä voidaankin sitten tehdä vaikkapa vähän eri mitoilla. Näin hioutuvat mallit vuosien saatossa todellisiksi helmiksi. 
  JUVIt valmistetaan käsityönä ilman hienoja tietokoneohjattuja automaattisorveja tms. Valikoimamme on siksi aika valtaisa eli sama huonekalu löytyy tosi monilla eri mitoilla, ovityypeillä, jalkamalleilla jne. Äskeinen asiakas totesi juuri, ettei ole missään nähnyt tällaista valikoimaa sivupöytiä, on tosi kapeaa, on lyhyttä ja pitkää, välitasoja ja laatikoita, suoraviivaista ja rokokoota jne. Ja pisteenä i:n päällä – värin päättää asiakas – ei tarvitse tyytyä mihinkään valmiiksi väärään väriin. Viimeisen silauksen, lopullisen designin määrittää - tai jopa tekee siis tuotteen loppukäyttäjä, asiakas itse.

Tämä on sitä aitoa JUVI-designia.

Värillä on väliä:


 


Kustavilaista pesukomuuttia/ yöpöytää pukee sekä tumma että vaalea väri. 
- Värin päätät Sinä! - 
JUVIn Ulriikka- komuutti koristemaalattuna
                                                                       (Habitare 2007, Pintanikkarien ständi)Tämän kirjoitti:  Aino-Maria

Kommentit

Suositut tekstit