Lapsi ja huonekalut

Osa 2
Sama JUVIn kaappi toimii vaaleanpunaisena
vauvan kaappina, myöhemmin sen voi
maalata vaikkapa siniseksi ja kun lapsi
muuttaa pois kotoa haluaa hän sen
mukaansa ehkä mustaksi maalattuna
Edelliseen kirjoitukseni jatkoksi (Osa 1) tuon tässä esille mieltäni kauan askarruttaneen seikan; turhan moni lykkää kunnollisten huonekalujen ostamista kaukaiseen tulevaisuuteen, ”sitku lapset eivät enää sotke ja riko”. Jos pysähdyt hetkeksikin miettimään, et voi välttyä huomaamasta että se aika ei todellakaan saavu kovin pian – varsinkaan jos lapsia siunaantuu enemmän kuin yksi. Kun ensimmäinen lapsi nykyään saadaan yleensä yli 30-vuotiaana, voi ”sitku-eläjä” alkaa katsella niitä kunnollisia huonekaluja suunnilleen 55:n vuoden iässä, eli samoihin aikoihin kun aletaan miettiä pienempään asuntoon siirtymistä. Koskaan ei ole myöhäistä vaihtaa parempiin huonekaluihin, mutta sitä asiaa ei
kannata ehdoin tahdoin lykätä.


Kauniisti antiikkikäsitelty JUVI-pöytä sopii vaikka
1700-luvun antiikkituolin kaveriksi



Antiikkikäsiteltyyn pintaan häviävät arjet kolhut
Lapsiperhe voi ratkaista huonekaluasiat hankkimalla alusta alkaen kunnollisia puuhuonekaluja ja antamalla lasten rauhassa ”antiikkipatinoida” niitä. Itse tykkään antiikkikäsitellä huonekaluni noin 250-vuotiaan oloisiksi, ja on selvää että sellaisessa pinnassa pienet elämisen jäljet häviävät yleiseen patinaan. Mielenrauha säilyy, kun muistaa että esim. puisen ruokapöydän kannesta voidaan aikanaan hioa kolhut pois. Sen sijaan rikkinäiset muovikalvo-
tai viilupinnoitetut kalusteet päätyvät kuormittamaan, jo ennestään täysiä 
kaatopaikkoja, ehkä jo muutaman vuoden kuluttua.

Hyvän täyspuisen huonekalun voi aina korjata ja maalata vaikka uuden väriseksi. Tämä on hyvä ajatus sekä ekologisesti että ekonomisesti. Onhan taloudellisempaa ostaa kerralla kunnollinen, täyspuinen tuote, kuin monta huonoa ja halpaa.  

Mitä materiaaleihin ja pintakäsittelyyn tulee, niin rakennuspuolella on jo vuosikymmenien ajan puhuttu muovimaalien ja erilaisten keinomateriaalien sisältämistä huoneilmaan haihtuvista aineista. Aivan samat asiat koskevat huonekalujakin. Lisäksi hengittämätön muovimaali- tai -lakkakalvo vie ne hengitysilmaa parantavat ominaisuudet,  joita puulla kosteutta varaavana ja luovuttavana materiaalina muuten olisi.

Naapurinkin lapset saavat järsiä
JUVI-sohvapöydän reunaa
Joidenkin lasten tiedetään joskus jossakin järsineenkin kalusteita, joten ei ole yhdentekevää minkälaista ainetta pintaan on sivelty. Tämän vuoksi JUVI pitää valikoimassaan perinteisiä pintakäsittelyaineita, jotka ovat ekologisia ja turvallisia. Esim. liuotinvapaa pellavaöljymaali on sellaisenaan käyttäjänsä terveyttä vaarantamatonta. 

Allbäck pellavaöljytuotteet löydät JUVIsta

JUVIn maahantuoma, ruotsalainen Allbäckin pellavaöljymaali   -käyttöturvallisuus- tiedotteensa mukaan -  
”Saattaa,  runsaasti sisäisesti nautittuna, aiheuttaa laksatiivisia vaikutuksia”, eli se on hyvin turvallinen tuote. Maitomaali on myös turvallista, maitomaalikalvohan muodostuu kalkista, maitoproteiinista ja väripigmenteistä. Osmo Color-vahat on hyväksytty myös leikkikaluissa käytettäviksi. Sellakka puolestaan on syötävää, ja sitä käytetään paitsi huonekalujen pintakäsittelyyn myös mm. karamellien kiillottamiseen. JUVI:ssa me kunnioitamme perinteitä pintakäsittelyssäkin ja saamme terveellisyyden ja turvallisuuden ikään kuin sivutuotteina.

JUVIn Eleonoora-sänky sopii yhtä
hyvin aikuisille kuin lapsillekin.
Sitä on saatavana leveydet:
90, 120, 160, 180 cm

Tämän kirjoitti: Kalle




Suositut tekstit